Uke 31: Datasentre, hydrogenproduksjon og fyllestasjoner

Hydrogendrevne datasentre illustrasjon MSC17_dataCenter Microsoft Contact: Stephen Smith (stepsmit) Agency: Cinco Design Agency Contact: Kate Callahan (kate@cincodesign.com) Photographer: Amy Sacka (http://www.amysackaphotography.com

Sommerferie til tross, det skjer mye i hydrogenmarkedet. Datasentre har et stort energiforbruk verden over. Denne uken har Power Innovations og Microsoft rapportert om vellykket testing av hydrogendrevne datasentre med 48 timer sammenhengende drift. Det planlegges et 10 MW anlegg i Spania, samtidig som det undersøkes for industriklynge og verdikjede i nabolaget Portugal. Til slutt kan vi lese om planlegging av et nettverk for hydrogenstasjoner i Australia og at et norsk teknologiselskap vil benytte forlatte gassreservoarer til hydrogenproduksjon.

 

Ny rekord for hydrogendrevet datasenter

Power Innovations, et selskap innen energiløsninger, har driftet et datasenter i 48 timer ved bruk av  hydrogendrevne brenselceller. Dette er ny rekord for selskapet. Selskapet ønsker å vise at hydrogen kan være en levedyktig, langvarig og utslippsfri løsning til datasentre.

I USA brukes det 90 milliarder kWh elektrisitet per år. Gjennom forsøket har Power Innovations vist at hydrogendrevne brenselceller kan levere pålitelig og off-grid elektrisitet, og de kan brukes over en lengre tidsperiode som både hoved- og reserveforsyning av elektrisitet. Brenselcellene er et rent alternativ til diesel-aggregater.


 

Microsoft utforsker også muligheten for hydrogendrevne datasentre

Microsoft sine datasentre over hele verden krever betydelige mengder energi. Selskapet sier de ønsker å utforske flere karbonfrie teknologier som hovedforsyning, reserveforsyning og energilagring for datasentrene. De ønsker også å investere i klimaløsninger som trenger kapital gjennom Climate Innovation Fund. Microsoft har i tillegg avslørt at også de har gjennomført testing av hydrogendrevne datasentre i 48 sammenhengende timer.

Testing av brenselceller er en milepæl mot det overordnede målet om å være karbonnegativ innen 2030. I tillegg vil Microsofts daglige leder Lucas Joppa representere selskapet i Hydrogen Council, et globalt initiativ for ledende selskaper innen energi, transport og industri for å få fart på hydrogenøkonomien.

Hydrogendrevne datasentre illustrasjon MSC17_dataCenter Microsoft Contact: Stephen Smith (stepsmit) Agency: Cinco Design Agency Contact: Kate Callahan (kate@cincodesign.com) Photographer: Amy Sacka (http://www.amysackaphotography.com

Kilde: Microsoft


 

10 MW hydrogenanlegg i Spania

Energiselskapet Iberdrola og den kjemiske gruppen Fertiberia ønsker å bruke 150 millioner euro for å bygge en 100 MW solpark, 20 MWh litium-ion batterilagringssystem og en 20MW elektrolysør. Anlegget vil kunne produsere 720 tonn per år, som tilsvarer en daglig produksjon på i underkant av 2 tonn hydrogen.

Selskapene hevder prosjektet vil bli det største i Europa per dags dato. Anlegget skal bygges i Puertollano i Spania, og vil bli brukt i gjødselproduksjon ved Fertiberias eksisterende gjødselfabrikk. Hydrogenanlegget vil være i drift innen 2021.


 

Mulighet for industriklynge og verdikjede i Portugal

Som en del av prosjektet H2Sines, går de europeiske selskapene EDP, Galp, Martifer, REN og Vestas sammen for å evaluere muligheten for en industriklynge i Sines i Portugal. Selskapene har signert et memorandum for å undersøke mulighetene for å skape en verdikjede for hydrogeneksport fra Sines til Nord-Europa.

Hydrogenet vil også bli brukt nasjonalt i industri- og transportsektoren, i tillegg til at det skal injiseres i naturgassnettverket. I den første fasen skal det bygges et pilotanlegg på 10MW, som på sikt vil få kapasitet på 1 GW. Prosjektet er i tråd med målene som ble satt i den portugisiske hydrogenstrategien. Selve produksjonsanlegget har blitt omtalt i en tidligere nyhetsoppdatering.


 

Infinite Blue Energy planlegger hydrogennettverk i Australia

Infinite Blue planlegger et nettverk av hydrogenstasjoner langs hovedveiene i Øst-Australia. Selskapet vil levere grønt hydrogen til NewVolt Infrastructure som en del av en ny avtale mellom partene. Nettverket vil bestå av 17 fyllestasjoner og vil bli fordelt mellom Brisbane, Sydney, Melbourne og Adelaine. Det vil i tillegg bli mulig å lade elektriske kjøretøy på hydrogenstasjonene.


 

Norsk teknologiselskap jakter 200 millioner

Det norske teknologiselskapet Hydrogen Source planlegger å hente inn 200 millioner kroner for å teste og kommersialisere en metode for å fremstille hydrogen fra forlatte gassreservoarer. Selskapet har drevet laboratoriearbeid i ti år og skal nå teste teknologien i større skala.

Teknologien går ut på å utvinne hydrogen fra gassreservoarer på slutten av reservoarets levetid. Når hydrogen blir utvunnet i gassreservoar, vil forurensende bigasser og CO2 bli liggende i reservoaret mens hydrogenet stiger opp. Testingen vil foregå i 2021 og 2022 i Nord-Amerika, og selskapet har et mål om å levere hydrogen innen 2023 eller 2024.


Vil du holde deg oppdatert på utviklingen i hydrogenmarkedene? Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her. Kontakt oss for en oversikt over eksisterende og planlagte prosjekter i Norge og verden: greensight@greensight.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *