Uke 29: Fyllestasjoner, busser og investeringer

Kollsnes hydrogen produksjon biogass

Det har lenge vært usikkert hva som kom til å skje med  Uno-X sine hydrogenstasjoner i Norge. Denne uken kom fasiten og Uno-X gir opp hydrogensatsingen. Heldigvis satses det andre steder, og vi kan lese om nye fyllestasjoner i Japan, Sveits og Madrid. Det har også blitt presentert store summer innen hydrogen. Et norsk pilotprosjekt får 77 millioner kroner i støtte fra Enova, i tillegg til at Queensland investerer 19 millioner dollar i grønt hydrogen. Til slutt kan vi lese om mulighet for forhåndsbestilling av hydrogenbusser fra Ungarn.

 

77 millioner kroner til pilotprosjekt utenfor Bergen

Sotra-selskapet Coast Center Base (CCB) og den norske teknologibedriften Zeg Power får 77 millioner kroner fra Enova for å utvikle et pilotanlegg for produksjon av hydrogen fra biogass på Kollsnes. Anlegget vil i første omgang produsere 700 kilo hydrogen i døgnet, men ambisjonene er mye større enn det.

Zeg Power står for produksjonsteknologien, mens CCB skal eie og drifte anlegget. I første omgang skal det produseres 30 kg hydrogen i timen fra biogass. Videre skal det bygges et anlegg som kan produsere 600 kg per time fra naturgass.

Naturgassen skal hentes fra Nordsjøen, mens CO2-en som spaltes i produksjonen skal transporteres til havbunnen som en del av Equinors prosjekt «Northern Lights». En mulighetsstudie viser at det kan bli produsert opptil 21 tonn hydrogen i timen på Kollsnes – det tilsvarer 184 000 tonn hydrogen i året.


 

Queensland investerer 19 millioner dollar i grønt hydrogen

Queensland har et av de største kullreservoarene i Australia. Nå ønsker regionen en økt satsing på fornybar energi, der byen Gladstone skal stå i sentrum. Myndighetene i Queensland investerer 19 millioner dollar i en framtidig industri for grønt hydrogen. Fondet skal få i gang prosjekter som vil bli sentrale i utviklingen av en industri for grønt hydrogen i regionen.

Gladstone er en havneby og har markert seg som et sentralt område for framtidig produksjon og eksport av hydrogen. Regionen har et av landets største kullreservoarer og fondet vil være et steg i riktig retning for en grønnere industri og fremtid.


 

Flere hydrogenstasjoner åpnet

Det har blitt åpnet en rekke hydrogenstasjoner rundt om i verden denne uken. Japan har et mål om 320 hydrogenstasjoner innen 2025 og den nyåpnede stasjonen i Nagoya Nakagawa blir den 27. stasjonen i Aichi. Stasjonen er et samarbeid mellom Air Liquide og Japan H2 Mobility.

Øst-Sveits sin første fyllestajon for hydrogen er nå åpnet på drivstoffkjeden AVIA sin stasjon i St.Gallen. Det er den første hydrogenstasjonen til AVIA. I løpet av året vil ytterligere fem stasjoner bli åpnet mellom Lake Constance og Lake Geneva. Stasjonene vil tilby grønt hydrogen for nyttekjøretøy (350 bar) og biler (700 bar).

Det planlegges også for en hydrogenstasjon  i Madrid i Spania. Stasjonen vil være en del av EO-net-prosjektet som koordineres av Enagás, og Europakommisjonen vil støtte utviklingen av denne stasjonen. Hydrogenstasjonen vil bli den første i Spania med et trykk på 700 bar og hydrogen vil bli distribuert gjennom det transeeuropeiske transportnettverket.


 

Uno-X gir opp hydrogensatsing

Eksplosjonen på Uno-X sin hydrogenstasjon i Sandvika i fjor sommer førte til nedstenging av hydrogenstasjoner over hele landet. Nå gir UNO-X opp hydrogensatsingen og trekker seg fra samarbeidsprosjektet for hydrogenstasjonene.

Uno-X har tre hydrogenstasjoner og flere under planlegging. Hydrogenstasjonene har vært driftet av Uno-X Norge, mens Uno-X Hydrogen har levert hydrogen til fyllestasjonene. Uno-X Hydrogen er et samarbeidsprosjekt mellom Uno-X Energi, Nel og Nippon Gases Norge. Nel vil nå overta Uno-X Energi sine aksjer i Uno-X Hydrogen. Det er enda uklart hva som vil skje med stasjonene. Uno-X kommer ikke til å drifte hydrogenstasjoner de kommende årene, og de ser på løsninger for utstyret som står på anleggene Uno-X eier.

hydrogenstasjon uno-x bergen

Uno-X sin hydrogenstasjon i Bergen. Kilde: Uno-X Norge


 

GOLDI Mobility klar til å ta imot forhåndsbestillinger

Det ungarske selskapet GOLDI Mobility er klar for å ta imot forhåndsbestillinger av deres hydrogendrevne buss GOLDiON. Den kommer i to versjoner, GOLDiOn H12 og GOLDiON H18, og bussene er henholdsvis 12 og 18 meter.

I den første fasen ble en prototype av GOLDiON H18 utplassert i Ungarn. I fase to skal selskapet skaffe flere brenselcelle-drivlinjer, montere 12 meters og 18 meters busser i Ungarn og starte utrulling av bussene til Europa. I den tredje fasen ønsker GOLDI Mobility å montere drivlinjene lokalt i Ungarn med et mål om å redusere kostnadene for bussene.


Vil du holde deg oppdatert på utviklingen i hydrogenmarkedene? Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her. Kontakt oss for en oversikt over eksisterende og planlagte prosjekter i Norge og verden: greensight@greensight.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *