Uke 19: Hydrogen en del av fremtidens energisektor

kråkøya havn hydrogenproduksjon grønn energi illustrasjon

Hydrogen vil være en del av fremtidens energisektor. I ukens nyheter kan vi lese om hvorfor hydrogen og batteri bør bli inkludert i tiltakspakkene, i tillegg til hvilke hovedelementer som er i den norske tiltakspakken for grønn omstilling. Du kan også lese om et gigantområde i Norge som kan bli leverandør av grønt hydrogen. Til slutt ser vi på internasjonale saker fra blant annet Nederland, Portugal og Skottland.

 

IEA: Framtidens energisektor trenger både batterier og hydrogen

For noen uker siden skrev IEA-leder Fatih Birol et innlegg der han oppfordret politiske og globale økonomiske ledere til å utforme bærekraftige tiltakspakker som fokuserer på investering i grønn energiteknologi og en overgang vekk fra fossile brensler. Forrige uke publiserte IEA en artikkel som presenterer batteri og hydrogen som nøkkelteknologier for grønn energi i fremtiden.

Myndigheter verden over prøver å minimere de økonomiske virkningene av koronapandemien. IEA skriver at tiltakspakkene gir en unik mulighet for å skape arbeidsplasser som støtter en energiovergang til fornybar energi. IEA-analyser har gjentatte ganger vist at det er nødvendig med flere teknologier for å dekarbonisere økonomien. Det er her batterier og hydrogen står frem som to viktige teknologier og fortjener å bli inkludert i tiltakspakkene.


 

Tiltakspakke for grønn omstilling

I Norge har regjeringen varslet om en tiltakspakke for grønn omstilling. Den legges frem i slutten av mai og skal bidra til at tempoet holdes oppe i klimapolitikken også etter kronakrisen. Noen av hovedelementene i pakken er økte midler til forskning, utvikling og innovasjon, styrket satsing på grønn skipsfart, vesentlig styrking av Enova og en strategi for sirkulærøkonomi og en hydrogenstrategi. Nå lover ikke regjeringen bare en hydrogenstrategi, men også midler til konkrete prosjekter.


 

Gigantområde i Nord-Trøndelag kan bli leverandør av grønt hydrogen

Nærøysund kommune i Nord-Trøndelag ønsker storsatsing på fornybar energi. Kråkøya kysthavn kan bli en produsent av fornybar energi til flere kystnæringer. Et areal på en million kvadratmeter på Stakskardet industriområde kan bli senter for grønn energi og en lokal klimahub for næringsliv og transport ellers dersom kommunens søknad går gjennom.

Kommunen håper Miljødirektoratets «Klimasats»-prosjekt kan bidra med en startsum på 700 000 kroner. Pengene vil gå til kartlegging av fremtidige behov av grønn energi og hvilke teknologier som bør ligge til grunn for utvikling og utbygging.

Det er fortrinnsvis produksjon av ammoniakk og hydrogen ved vindenergi til maritim kundegruppe som er planen. I tillegg kommer strømforsyning til lokal landbasert industri og slakteri i området. I fremtiden ønsker de også å gjøre den lokale landtransporten grønn.

kråkøya havn hydrogenproduksjon grønn energi illustrasjon

Illustrasjon. Kilde: Nord-Trøndelag Havn Rørvik


 

Shell vil bygge hydrogenhub i Rotterdam 

Shell annonserte torsdag at de planlegger å bygge en grønn hydrogenhub i havnen i Rotterdam. Oppstart er tenkt 2023, og det anlegget er foreslått å produsere 50-60 tonn grønt hydrogen per dag, med en produksjonskapasitet på rundt 200MW.

Anlegget skal stå på et spesialområde i Maasvlakte som Rotterdams havnevesen har lagt til rette for elektrolysører fra en rekke selskaper. Området i skal fungere som en slags «omformings sentral» for vindkraft i Nordsjøen. Samme sted planlegger BP og Nouryon en 250 MW elektrolysør som kan stå klar i 2025.

Planen er at hydrogenet skal fra Shells elektrolysør skal sendes via rør til Shells raffieneri i Pernis hvor det skal brukes til å redusere utslipp fra drivstoffproduksjon med 200,000 tonn CO2  per år og også brukes som drivstoff for lastebiler. Beslutning om bygging av rørledningen skal tas i første halvdel av 2021.

Shells produksjon skal mest sannsynlig benytte kraft vindparken Hollandse Kust (noord) som Shell og Eneco ønsker å bygge hvis de får positivt svar i den pågående konsesjonsrunden. Svaret ventes i juli i år.


 

1 GW hydrogenanlegg i Portugal

Portugal planlegger hydrogensatsing i kjølvannet av koronapandemien på flere milliarder. Dette inkluderer et nytt hydrogenanlegg som vil produsere hydrogen ved solenergi. Konstruksjonen av anlegget vil starte innen et år ved havnen i Sines. Det kan bli nødvendig med en investering opp mot fem milliarder euro.

Anlegget vil starte produksjonen av grønt hydrogen i 2023 ved elektrolyse. Det planlegges en produksjon på 1 GW innen 2030, og anlegget vil bli blant de største i verden. Den nederlandske regjeringen og firmaene EDP-Energias de Portugal og Galp Energia har allerede vist interesse for prosjektet. I dag er verdens største anlegg på 1 MW og befinner seg i Fukushima, men et kinesisk selskap planlegger et anlegg på 5 GW i Mongolia.


 

Hydrogen i vinter-OL 2022

Air Liquide Houp Hydrogen Equipment Co.,Ltd og Zhangjiakou Jiatou Hydrogen and New Energy Technology Co., Ltd har inngått en avtale om å levere utstyr til en hydrogenstasjon i Zhangjiakou i Hebei-provinsen.

Fyllestasjonen bygges for å gi hydrogen til kjøretøy skal brukes under vinter-OL i Beijing 2022. Stasjonen er en av de første hydrogenprosjektene for vinter-OL og vil ha en kapasitet på 1000 kg per dag. Air Liquide Houpu vil levere, installere og drifte utstyret innen august 2020.

Air Liquide hydrogen fyllestasjon

Air Liquide leverer hydrogenstasjon som skal brukes under vinter-OL 2022. Kilde: Air Liquide


 

Hydrogendrevne hjem i Skottland

Cognito Oak, et samarbeid mellom Henry Boot Developments og Wraith Real Estate, planlegger 550 hydrogendrevne hjem i utkanten av Aberdeen. Nå har forslaget til 110 millioner euro blitt godkjent av styremedlemmene i Aberdeen.

Som et pilotprosjekt vil Cognito Oak bruke brenselcelleteknologi i 30 hjem for å teste ytelsen av brenselceller i boliger.


 

Fra avfall til hydrogen

Selskapet Ways2H i California kan konvertere husholdningsavfall til rent hydrogen. Det er mindre kostnader knyttet til denne prosessen enn via elektrolyse. Kostnaden avhenger av råstoffene, men kan typisk ligge på 5 dollar per kg. Etter fire år kan de produsere hydrogen til 3 dollar per kg.

Til sammenligning koster grønt hydrogen fra vind- eller solenergi i dag mellom 11-16 dollar per kg. WaysH2 ønsker på sikt å produsere hydrogen fra avfall, for deretter å fange og lagre karbonet. WaysH2 er et samarbeid mellom Clean Energy Enterprises og Japan Blue Energy Corporatoin.


Vil du holde deg oppdatert på utviklingen i hydrogenmarkedene? Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her. Kontakt oss for en oversikt over eksisterende og planlagte prosjekter i Norge og verden: greensight@greensight.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *