Hydrogen nyhetsbrev kart infrastruktur

Uke 17: Offshore hydrogen og samarbeid mellom lastebilgiganter

Hydrogen nyhetsbrev kart infrastruktur

I ukens nyheter kan du lese om den nye plattformen som utvikles av Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking og hvordan grønt hydrogen kan bidra til å redusere CO2-utslippene til industriklyngen i Humberside, Storbritannia. Vi ser også på samarbeid mellom lastebilgiganter og nye aktører i verdens første offshore hydrogenprosjekt.

FCHU JU lanserer Hydrogen Valley Platform

Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCHU JU) har lansert plattformen «Hydrogen Valley Platform» for å skape et globalt samarbeid og en plattform der man enkelt kan finne informasjon om store hydrogenprosjekter. Plattformen finner du her.

Plattformen kan brukes som et hjelpemiddel for utviklere av hydrogenprosjekter, og lanseringen er det første steget for innsamling, analysering og presentasjon av data. Det neste steget vil være å samle inn data fra prosjekter. Når FCHU JU har samlet inn data vil resultatene analyseres og publiseres.

Ved å fremme vekst og gjennomføring av hydrogenprosjekter, samt økte bevisstheten til beslutningstakere, håper FCHU JU plattformen vil lette overgangen fra fossil til grønn energi.


 

Mulighet for grønt hydrogen i industriklynge i Storbritannia

Som en del av prosjektet «Green Hydrogen for Humberside» vil ITM Power og Element Energy undersøke muligheten for og omfanget av å distribuere grønt hydrogen til store industripartnere i Humberside, Storbritannia.

Prosjektet vil føre til produksjon av fornybart hydrogen på gigawatt-skala som skal distribueres til energibrukere i industrien i Immingham, Humberside. Immingham har tilgang til fornybar elektrisitet fra havvind på flere gigawatt. På sikt vil det også være mulig å bygge flere titalls gigawatt med vindkraft for å produsere grønt hydrogen offshore. Dette gjør Immingham attraktiv som lokasjon for et hydrogenanlegg.

Humberside er Storbritannias største industriklynge etter CO2-utslipp (12,4 Mt av CO2 per år) og en avkarbonisering av klyngen vil være kritisk for å nå Storbritannias bindende mål om netto nullutslipp innen 2050. I forrige ukes nyhetsbrev kunne vi lese at fornybar energi var hovedkilden til elektrisitet for det første kvartalet av 2020 i Storbritannia. Grønt hydrogen kan bidra ytterligere til denne trenden. The International Renewable Agency (IRENA) har identifisert hydrogen som en av fem teknologsøyler som kan bidra til å kutte CO2-utslippet frem mot 2050.


 

Nel-elektrolysører til Frankrike

Nel har signert en rammeavtale med Lhyfe Labs for levering av opptil 60 megawatt med elektrolysører til Lhyfe Labs SAS i Frankrike. Avtalen følger en tidligere ordne for en elektrolysør på en million euro i mars, som vil bli brukt til å produsere grønt hydrogen for en flåte med busser i Bouin i Frankrike. Rammeavtalen dekker ytterligere 20 elektrolysører, som skal bli kjøpt over de neste fire årene. Den første elektrolysøren blir installert tidlig i 2021 ved en vindpark i Nantes, Frankrike.


 

Gasunie blir partner i verdens første offshore hydrogenprosjekt

Gasunie, et ledende selskap innen infrastruktur for energi, blir ny partner i PosHYdon pilot-prosjektet – verdens første offshore prosjekt for grønt hydrogen. PosHYdon integrerer tre energisystemer i den nederlandske delen av Nordsjøen: havvind, offshore gass og offshore hydrogen, som inkluderer et hydrogenanlegg på Neptun Energy sin Q13a-plattform.

Gasunie eier store rørsystemer for gass i Nordsjøen. Gjennom samarbeidet vil det på sikt være mulig å transportere hydrogen til fastlandet gjennom Gasunie sine rørsystemer. Elektrisiteten produsert fra havvind vil bli brukt til å drifte hydrogenanlegget på plattformen. Sjøvann blir demineralisert og omformet til hydrogen gjennom elektrolyse.

PosHydon piloten er et er intiativ av Nexstep og den nederlandske organisasjonen for vitenskapelig forskning (TNO) i samarbeid med industrien.


 

Hydrogenprosjekt i Ningxia, Kina

Det kinesiske selskapet Ningxia Energy Group har igangsatt byggingen av et pilotprosjekt i Ningxia-regionen til 198 millioner dollar. Elektrolysøren vil bruke 200 megawatt med solenergi for å produsere hydrogen. Den årlige produksjonen vil dermed ligge på 160 millioner normalkubikkmeter. Prosjektet inkluderer også en fyllestasjon i byen Yinchuan som kan levere 1000kg hydrogen per dag.  


 

Daimler og Volvo inngår samarbeid om brenselcelleproduksjon

To av Europas største lastebilprodusenter, Daimler Truck AG og Volvo Group, inngår et samarbeid for storskala produksjon av brenselceller. De har signert en uforpliktende avtale der de vil utvikle, produsere og kommersialisere brenselcellesystemer for tungtransport og andre brukere. Driften for samarbeidet vil foregå i Tyskland og Canada.


 

Vil du holde deg oppdatert på utviklingen i hydrogenmarkedene? Du kan melde deg på vårt nyhetsbrev her. Kontakt oss for en oversikt over eksisterende og planlagte prosjekter i Norge og verden: greensight@greensight.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *