Konkurransedyktig pris på hydrogen i Gloppen

Store muligheter og konkurransedyktig pris på hydrogen

Greensight har vært utførende rådgiver i prosjektet og vi har undersøkt mulighetene for lokalproduksjon av hydrogen i nærheten av Tine Byrkjelo. I samarbeid med Tine, Byrkjelo Kraft, Sogn og Fjordane Energi, Gloppen kommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune har man gjennomført et vellykket forprosjekt som viser at hydrogen kan konkurrere med diesel.

Rapporten fra forprosjektet konkluderer med:

  • Byrkjelo har alle naturressurser for å produsere hydrogen – tilgang på strøm fra nærliggende småkraftanlegg og rikelig med vann
  • Ved et hydrogenmarked på drøye 200 kilo, er prisen konkurransedyktig med diesel for Tine – dersom man regner med utgifter til bompenger- og ferjebilletter.
  • Det er mulig å spare betydelige summer i nettleie ved å hente strøm direkte fra småkraftverket
  • Tines to Nikola-lastebiler + et beskjedent konsum fra privatbilisme utgjør et daglig produksjonsbehov for 145 kilo hydrogen
  • Det er ikke identifisert noen tekniske showstoppere for videreføring i et hovedprosjekt

Bakgrunnen for arbeidet er Tines reservasjon av to hydrogendrevne lastebiler fra Nikola Motor. Planen er å benytte dem på den 1000 kilometer lange rundturen mellom meieriene på Byrkjelo og Jæren.

Med hydrogen som drivstoff kan de kjøre utslippsfritt, dersom det er produsert med fornybar energi, og kjøretøyene har lengre rekkevidde enn rene batteri-elektriske varianter, hvor batteripakkene foreløpig er for tunge for de lengste distansene.

Partnerne i prosjektet jobber nå med å identifisere øvrige lokale brukere av hydrogen for å øke markedet, samt å se Tines behov på Byrkjelo i en større vestlandsk sammenheng langs E39.

Oppdraget har vært finansiert av Gloppen kommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Last ned hele rapporten her!

Vil du vite mer om hvilke muligheter din bedrift eller kommune har til å redusere utslipp fra tungtransport?

Ta kontakt med daglig leder Hilde Holdhus på hilde@greensight.no eller telefon 402 03 905

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *